Hanoi verkennen! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Milka Adamczyk - WaarBenJij.nu Hanoi verkennen! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Milka Adamczyk - WaarBenJij.nu

Hanoi verkennen!

Door: Millie Vanillie

Blijf op de hoogte en volg Milka

21 Januari 2015 | Vietnam, Hanoi

Hallo allemaal!

Na mij hectische reisdagje had ik besloten dat achter me te laten en keek ik uit naar een mooie trip in een nieuw land. Mijn laatste bestemming van deze reis is Vietnam en ik heb in totaal iets meer dan vier weken om dit mooie land te verkennen.

Mijn eerste paar dagen zou ik verblijven in Hanoi. Ik moest in het begin (nu soms nog steeds) heel erg wennen aan hun Engels accent (als ze al Engels spreken hihi).. Soms versta ik ze nauwelijks maar het gaat gelukkig met de dag beter..

Als je door Hanoi loopt kan je al gauw zien hoe rijk dit land is aan cultuur en geschiedenis. Ook zie je meteen dat je in Vietnam bent door de bekende rieten hoedjes. Ook in Vietnam betekent een witte huid een mooie huid. De meeste vrouwen bedekken zich dan ook zoveel mogelijk. Vooral de vrouwen die aan het werk zijn in het veld zijn vaak volledig van top tot teen bedekt inclusief rieten hoedje, wat natuurlijk wel weer een heel mooi beeld geeft.
Ook dragen veel vrouwen een mondkapje en omdat ik al zoveel verschillende redenen had gehoord heb ik het uiteindelijk gewoon aan hunzelf gevraagd. En meest voorkomende reden om een mondkapje te dragen zijn de uitlaatgassen, stof en het weren van het zonlicht. Ik vind het toch wel een beetje een vreemd gezicht al die vrouwen met die mondkapjes, maar hier is het al heel normaal en kan je ze krijgen met allerlei verschillende patroontjes.

Mensen hadden me al gewaarschuwd voor het verkeer en het is druk en het kost soms even wat tijd voordat je kan oversteken maar het is nog niet het ergste wat ik heb gezien. Ik vond sommige gedeeltes van Nairobi erger..:) Het verkeer bestaat vooral uit bussen, taxis en veel veel veel brommers en scooters..:) Vooral voor die laatste moet je uitkijken omdat ze niet echt veel waarde hechten aan stoplichten, maar als je gewoon een normaal tempo blijft aanhouden rijden ze normaal gesproken om je heen..:)

De currency hier is Vietnamese Dong. 25.000 Dong is ongeveer 1 euro. Weer een nieuwe currency om mee te rekenen dus ook weer even wennen. Naast de Dong accepteren ze ook Amerikaanse Dollars, meestal hebben ze dat nog zelfs liever.

Wat betreft vriendelijkheid is het heel erg wisselend. Sommige mensen zijn super super lief en behulpzaam maar andere mensen zijn ronduit onbeschoft tegen je. Het is even wennen...mensen die zo’n toon tegen je aanslaan maar gelukkig wordt dat gecompenseerd met hele lieve vriendelijke mensen.

Mijn hotel ligt in Old Quarter, mijn favoriete gedeelte van de stad. Vol met gezellige marktkraampjes, fruitverkopers, souvenirwinkeltjes, lokale eettentjes enz. Vooral in de avond is het hier heel erg sfeervol en voelt het hier nog altijd lekker veilig om in je eentje rond te lopen. Door de kleine straatjes is het soms wel makkelijk verdwalen dus hou je kaart bij de hand..:)

De eerste dag ben gewapend met mijn kaart van het hotel een paar belangrijke bezienswaardigheden van Hanoi gaan bezichtigen. Bij de receptie vroeg ik of bepaalde dingen ver waren om te lopen en toen ik het HCM museum aanwees als voorbeeld kreeg ik een hele verwarde blik en vertelde hij me dat dat toch echt te ver was om te lopen haha. Nu ben ik nu al wat gewend in Azie en ze vinden hier de straat uitlopen al ver..:) De meeste bezienswaardigheden in Hanoi zijn makkelijk te voet te bezichtigen zo ook het museum.

Ik begon mijn dag met een bezoekje aan Hoan Kiem Lake en de Ngoc Son Temple.. Helaas regende het de eerste paar dagen maar toch mocht dat de pret niet drukken. Voor mij is het hele tempelgebeuren volledig nieuw en ik kijk nog elke keer mijn ogen uit. De kleuren, de afbeeldingen, de verhalen erachter! Als toerist zie je nog niet half de dingen die overal in verwerkt zijn. Ik vond het ook grappig dat er niet alleen maar offers als eten en geld werden neergezet maar ook bijvoorbeeld blikjes Heineken..:) haha... tja of ze daar zo blij van worden weet ik ook niet.

Na het meer ben ik naar de Hoa Long Prison gegaan. Deze gevangenis is tijdens de Franse bezetting gebouw om politieke gevangenen in op te sluiten. Een klein gedeelte van de grote gevangenis staat nog overeind en is omgebouwd tot een museum. Je kan door enkele cellen heen lopen waarin poppen zitten/liggen en er is veel fotomateriaal. Toch wel erg indrukwekkend hoor.. Heftig om te zien in wat voor erbarmelijke omstandigheden de mensen hier waren opgesloten, werden gemarteld of hun dood vonden. Tijdens de Vietnam oorlog werd de gevangenis gebruikt om Amerikaanse krijgsgevangenen op te sluiten. Volgens de beelden in het museum hadden de Amerikanen het zeer goed in de gevangenis, ze lieten beelden zien van gevangenen die aan het kaarten waren, lekker te eten kregen en ga zo maar door maar over de daadwerkelijke omstandigheden waarin de Amerikanen in de gevangenis werden gehouden verschillen de meningen.

Na de gevangenis liep ik verder naar de Temple of Literature. Dit is de eerste en oudste universiteit van Vietnam en hier kan je bidden voor goede resultaten met betrekking tot je educatie. Het was een mooie tempel met veel kleuren..

Na deze tempel was het tijd om naar de Water Puppet show te gaan haha. Dit is een show die zich in het water afspeelt en waarbij poppen bekende Vietnamese verhalen uitbeelden. Dit alles wordt begeleid door traditionele live muziek. Het was een leuk einde van de dag! Na de show was het tijd voor eten en ben ik moe maar voldaan in slaap gevallen! Zoveel nieuwe indrukken, nieuwe taal, nieuwe geuren, nieuwe wegen en ga zo maar door!

De volgende dag was een nieuwe dag van sightseeing! Ik kreeg een paar dagen geleden een berichtje van Floor dat zij ook rond dezelfde tijd in Hanoi zou zijn en we besloten samen om een bezoekje te brengen aan het Ho Chi Minh museum en Mausoleum. Het laatste is helaas niet meer gelukt aangezien het maar open was tot 11.00 maar we zijn wel naar het HCM museum en de One Pilar Pagoda geweest. Het HCM museum verteld zoals je wel al kan raden over het leven van meneer Ho Chi Minh. Het is een erg mooi opgezet museum en absoluut de moeite waard om te bezoeken als je in Hanoi bent. In het Mausoleum ligt het lichaam van Ho Chi Minh en een bezoekje hieraan is dan ook een hele happening maar daarover later meer. Het was leuk om Floor te zien in Hanoi maar na een gezellige dag was het tijd om afscheid te nemen. De volgende dag vertrok mijn bus naar Sa Pa.

Ik zal verder vertellen over mijn ervaringen in Sa Pa, Halong Bay en het HCM Mausuleum in mijn volgende blog!

xxxx